Baterie do AKU nářadí

AKU nářadí je praktickým pomocníkem při realizaci mnohých stavebních činností. Běžné domácí opravy, vrtání, šroubování, řezání a podobně. Téměř většina elektrických nástrojů má svoji AKU verzi. Pro chod takového náčiní je nezbytná AKU baterie. Zásobník energie, který pohání konkrétní produkt. Při výběru baterie do AKU nářadí hraje zásadní roli několik důležitých parametrů.

  • Typ baterie
  • Napětí
  • Kapacita baterie
  • Doba nabíjení

Mezi nejpoužívanější typy AKU baterií patří Li-Ion akumulátory a NiCd akumulátory. Ve prospěch Li-Ion baterie hovoří vyšší výkony, důmyslná ochrana proti přehřátí a přetížení, důraz kladený na bezpečnost a pestré využití v mnoha nástrojích. Tento typ akumulátoru nedisponuje paměťovým efektem. Naopak NiCd baterie odolává hlubšímu vybíjení, má dlouhou životnost a hodí se do náročnějších podmínek. Obvykle však disponuje menší kapacitou.

Technické parametry AKU baterií

Při pořizování baterie do AKU nářadí je vhodné vědět, že čím vyšší je napětí akumulátoru, tím vyššího lze dosáhnout výkonu. S výkonem pochopitelně roste možnost použití v dalších zařízeních. Zároveň dochází k nárůstu hmotnosti. Nejčastěji se setkáte s napětím v rozmezí od 3,6 V do 36 V. Pomyslný standard pro domácí účely se pohybuje kolem 18 V.

S napětím souvisí také kapacita baterie do AKU nářadí. S vyšší hodnotou je spjata delší výdrž akumulátoru zásobit energií zařízení na jedno nabití. Jinak dlouho vydrží akumulátor při použití v AKU vrtačce a odlišnou dobu třeba v zahradních nůžkách. Kapacity AKU baterií se pohybují mezi 1,5 Ah až 4 Ah.

Doba nabíjení akumulátoru se odvíjí od nabíjecího proudu konkrétní nabíječky. Podstatné je využívat vhodný typ nabíjecího zařízení. V závislosti na nabíjecím proudu se doba nabíjení pohybuje mezi třemi až pěti hodinami.

Správné zacházení s akumulátorem do AKU nářadí

Každý akumulátor vyžaduje určitou péči, aby bylo dosaženo jeho dlouhé životnosti a maximálního využití. Vyhněte se například skladování ve velkých teplotách. Ideální podmínky jsou kolem 15 °C. Nežádoucí je úplné vybíjení akumulátoru. Zároveň ho nezapomínejte připojený v nabíječce. Při dlouhodobější odstávce jej nenabíjejte na 100 %, ale nechte jeho kapacitu kolem 40 %. Skladování pod bodem mrazu baterii také neuškodí. Nesmíte ji ovšem hned vzít a začít používat. Ohřát by se měla na pokojovou teplotu.

{{::filter.name}}
{{filter.opened | iif : '▲' : '▼'}}
  • ({{option.countPlus}}{{option.occurencies}})
Více
Zobrazení katalogu:
 Galerie 1
 Galerie 2
 Galerie 99
 Seznam
Zobrazené ceny:
s DPH
Měna:
CZK

Stránka: 1/10
Stránka: 1/10