Baterie do fotoaparátu

Fotoaparát je mobilním typem zařízení. To znamená, že k jeho používání potřebujete vhodný akumulátor, ať už jde o kompaktní fotoaparáty nebo digitální zrcadlovky. Volba správné baterie by měla vždy korespondovat s konkrétním typem fotoaparátu a předepsanými parametry. V tomto směru se lze setkat s odlišnými bateriemi užívanými ve fotoaparátech.

  • Akumulátory
  • Nenabíjecí a nabíjecí baterie

Akumulátory do fotoaparátů

Baterie mnohdy označované jako aku bloky představují malou AKU baterii určenou pro konkrétní typ fotoaparátu. V tomto případě lze volit akumulátory originální, které zajišťují stoprocentní kompatibilitu, větší výdrž a delší životnost. Zároveň jsou dražší. Levnější jsou oproti tomu neoriginální baterie s vyšší kapacitou, avšak s rizikem trochu problémové fyzické kompatibility s daným fotoaparátem.

Akumulátory do fotoaparátů přináší řadu praktických výhod:

  • Mnohdy menší rozměry oproti klasickým tužkovým bateriím.
  • Tím pádem i menší hmotnost, což snižuje celkovou váhu fotoaparátu.
  • Oproti AA bateriím lze využít rychlonabíjení. Místo deseti běžných hodin se lze dostat na třetinu.
  • Nabíječka je obvykle nedílnou součástí fotoaparátu.

Všechny výhody jsou pochopitelně vykoupeny vyšší pořizovací cenou akumulátoru. Navíc, obvykle je třeba pořídit alespoň dva kusy, abyste se při focení nemuseli omezovat. U zastaralejších modelů fotoaparátů může dojít také k omezené dostupnosti baterií a nabíječek na trhu.

Při výběru akumulátoru do fotoaparátu je vhodné přihlížet i k jeho kapacitě promítající se do celkové životnosti. Kapacita baterie se pohybuje mezi 600 mAh až 3 880 mAh. Čím vyšší kapacita, tím větší množství pořízených snímků a videí na jedno nabití. V případě digitálních zrcadlovek lze navýšit kapacitu energie prostřednictvím bateriového gripu, který se připevňuje na spodní stranu fotoaparátu.

Alkalické a nabíjecí baterie

Některé typy fotoaparátů umožňují použití klasických tužkových baterií, obvykle v provedení AA. V rámci alkalických baterií se nabízí vyšší dostupnost, včetně té cenové. Když se vybijí, pořídíte je v podstatě v každém druhém obchodě. Do jisté míry jsou univerzální a můžete je použít i v mnoha dalších zařízeních. Jejich nevýhodou je však menší výdrž. S jednorázovými alkalickými bateriemi tak lze pořídit jen omezené množství snímků.

Oproti tomu nabíjecí baterie při zachování stejné velikosti nabízí větší kapacitu. Nespornou výhodou je fakt, že baterie lze opakovaně nabíjet. Jsou sice dražší, v případě opakovaného použití je ale návratnost investice brzká. Při jejich používání je vyžadována nabíječka s patřičnými technickými parametry. Mezi nevýhody může patřit i menší napětí oproti klasickým tužkovým bateriím, které může způsobovat neplechu v některých typech fotoaparátů.

{{::filter.name}}
{{filter.opened | iif : '▲' : '▼'}}
  • ({{option.countPlus}}{{option.occurencies}})
Více
Zobrazení katalogu:
 Galerie 1
 Galerie 2
 Galerie 99
 Seznam
Zobrazené ceny:
s DPH
Měna:
CZK

Stránka: 1/14
Stránka: 1/14