Externí pevné disky

Externí USB pevné disky plní stejný účel jako klasické HDD disky. Jedná se o počítačové doplňky, které slouží pro ukládání nebo zálohování dat. Slovo externí pouze vyčleňuje tuto kategorii k flexibilnímu a bleskovému použití, jelikož disky nejsou instalovány přímo do útrob počítače. Hlavním připojovacím rozhraním je právě USB port, který je uveden též v názvu této kategorie.

Externí USB pevný disk

Tímto strohým popisem došlo pravděpodobně k osvětlení užití těchto potřebných a stále více vyhledávaných komponent. Přesto je třeba zmínit několik vlastností, které jsou při výběru externího USB pevného disku důležité. Prvním zásadním rozdílem oproti internímu disku je hlavně vnější obal tohoto produktu. Vzhledem k tomu, že je zařízení využíváno jako přenosný doplněk, je tvořen kryt především z platového nebo hliníkového obalu. Kreativitě a pestrosti se v tomto směru meze jistě nekladou. Velké množství výrobců předkládá nevídané a extravagantní modely, které se liší svými barvami nebo tvary. Mimo jiné se lze setkat i s koženými a textilními pouzdry.

Pokud pomineme vnější schránku externího USB pevného disku, je třeba si při nákupu hlídat hned tři podstatné parametry, o kterých bezpochyby rozhoduje i výsledná cena produktu.

  • Velikost externího disku – Tento parametr ve své podstatě nerozduje o žádných dalších vlastnostech pevného disku. Jde pouze o rozměry, které mohou představovat buď výrobek ryze skladný nebo produkt vyšších rozměrů. Nejběžnější velikosti jsou tyto - 1,8“, 2,5“ a 3,5“ palce.
  • Rychlost otáček externího disku – Údaj, který Vám napoví, jak rychle dokáže pevný disk reagovat a pracovat. Při nákupu nejčastěji narazíte na otáčky v hodnotách 5.400 a 7.200 otáček za minutu.
  • Kapacita externího disku – Pravděpodobně nejdůležitější údaj této komponenty, který udává množství volného prostoru pro uložení tížených dat. Aktuální rozsah těchto hodnot je v řádu stovek GB, dražší modely se pohybují dokonce za hranicí TB.

Kromě připojení externího pevného disku prostřednictvím USB portu můžete tuto činnost provést i za pomoci FireWire konektoru. Před koupí samotného zařízení si ještě ověřte, zda komponenta podporuje Vámi využívaný operační systém. Další náležitosti jsou při volbě tohoto výdobytku již zcela nepodstatné.

{{::filter.name}}
{{filter.opened | iif : '▲' : '▼'}}
  • ({{option.countPlus}}{{option.occurencies}})
Více
Zobrazení katalogu:
 Galerie 1
 Galerie 2
 Galerie 99
 Seznam
Zobrazené ceny:
s DPH
Měna:
CZK

Stránka: 1/20
Stránka: 1/20