Klávesnice (notebookové)

Klávesnice u notebooku představuje hlavní vstupní zařízení, skrze nějž je možné psát a ovládat samotný notebook. Klávesnice tohoto typu se dělí nejenom podle uspořádání jednotlivých kláves, značky nebo jazykové mutace. Důležitou roli sehrávají i ostatní parametry, které jsou pro klávesnice do notebooku důležité.

  • Tvar kláves
  • Hloubka stisku
  • Zvukový projev

Klávesnice pro notebooky zároveň nabývají rozdílného počtu kláves. V závislosti na velikosti notebooku může být nedílnou součástí klávesnice také numerická část. Ta bývá obvykle u notebooků větších, jak 15,6".

Parametry klávesnic do notebooků

V závislosti na typu a značce klávesnice lze v první řadě narazit na odlišnou podobu kláves. Kromě klasických hranatých kláves jsou používány i ty, jejichž spodní hrana je zaoblená. Takové klávesnice se používají například u notebooků Lenovo ThinkPad.

Nejpodstatnější vlastností u notebookové klávesnice je však mechanika. Ta se v maximální míře promítá do komfortu a pohodlí při psaní. Typickým příkladem je hloubka stisku, která se pohybuje od 0,5 mm do 1,8 mm. Důležitým parametrem je také tuhost, z níž vychází nutnost tlačit více či méně na jednotlivé klávesy. Zpětná vazbou je zvukovým projevem postřehnutelným například u membránových klávesnic. Každý z výrobců používá trochu jiný systém, ať už jde o klávesnice pro notebooky HP, Dell, Lenovo a další.

Doplňky pro notebookové klávesnice

Notebookové klávesnice některých výrobců se pyšní i přídavnými prvky. Tím nejtypičtějším je bezpochyby trackpoint nahrazující touchpad pro ovládání myši. Klávesnice mohou nabízet i několika úrovňové podsvícení využitelné v noci. Především pro „pisálky“ hraje kvalita klávesnice notebooku důležitou roli.

{{::filter.name}}
{{filter.opened | iif : '▲' : '▼'}}
  • ({{option.countPlus}}{{option.occurencies}})
Více