Notebooky

Notebook je mobilním typem výpočetní techniky. Přenosný počítač nabízející to samé jako stolní počítač jen s tím rozdílem, že vše je zakomponováno do jednoho kompaktního celku. Notebook se skládá ze základny, klávesnice, touchpadu a displeje.

Různé typy notebooků

Notebooky mohou nabývat odlišných podob. Jak z pohledu velikosti, designu, tak technických parametrů. Vliv na to má především způsob používání této výpočetní techniky. Výrobci jsou díky pestrým modelům schopni uspokojit potřeby libovolných zákazníků.

  • Notebooky pro práci na cestách
  • Kancelářské notebooky
  • Herní notebooky
  • Dotykové notebooky

Kategorii těch nejmenších notebooků tvoří netbooky a ultrabooky, které cílí hlavně na maximální mobilitu. V jejich případě se setkáte s velikostí úhlopříčky displeje od 7" do 12". Na ně navazují malé, avšak pro práci už dobře ovladatelné notebooky od 13" do 14". Nejpoužívanějším standardem jsou notebooky s úhlopříčkou 15" až 15,6". Notebooky větší jak 17" jsou vhodné pro hraní her, zpracování multimediálního obsahu a grafiku, přehrávání filmů a obecně pro náročnější klientelu. S narůstající velikostí notebooku dochází k pozvolnému omezení hlavní přednosti této výpočetní techniky, kterou je mobilita.

Technické parametry notebooků

Při výběru notebooku je zapotřebí přihlížet i k těm nejmenším detailům. Odrazovým můstkem se může stát zmíněná velikost a zároveň provedení šasi. Levnější modely jsou povětšinou zhotoveny z tvrzeného plastu, ty dražší pak z hliníku a podobných designově luxusnějších materiálů. A jaké technické parametry jsou důležité?

Provedení displeje

Z fyzických předpokladů je to technologie obrazu. Nové notebooky jsou obvykle vybaveny IPS displeji, které mají dobré barvy a pozorovací úhly. Alternativou jsou VA displeje. Ty mimo jiné čerpají i výhody ze starých TN displejů. Rychlou odezvu a novodobý trend pak přináší OLED displeje. Zásadní je i povrchová úprava. Na matném displeji oproti lesklému nebudete vidět žádné odrazy. Na druhou stranu má trochu tlumené barvy. Určitým kompromisem jsou antireflexní displeje.

Při pohledu na displej notebooku hraje významnou roli také jemnost a reálná velikost pracovní plochy. Vše má na svědomí rozlišení displeje, které u menších notebooků začíná na HD rozlišení a pokračuje přes obvyklý standard FHD k těm vyšším.

Výkon notebooku

Na základě využití notebooku je nutné zvolit jeho výkon. Výrobci procesorů Intel a AMD nabízí různé výkonové řady. Vedle výpočetního výkonu neopomínejte ani na ten grafický. Pro běžné kancelářské užití notebooku si vystačíte s integrovanou grafickou kartou. Pro hraní her a zpracování multimediálního obsahu je třeba volit dedikovanou grafiku, respektive tu herní. Vybírat můžete mezi grafikami NVIDIA a AMD Radeon.

S výkonem notebooku souvisí také velikost operační paměti. Obecně platí, že čím více paměti RAM, tím lépe. Minimální hranici představuje kapacita 4 GB. Pro běžnou kancelářskou práci bez omezování, domácí použití a nenáročné aplikace volte 8 GB. Pokud si chcete na notebooku zahrát i nějaké hry, budete potřebovat alespoň 16 GB operační paměti. K profesionálním účelům se využívají kapacity 32 GB a více.

Na co byste neměli zapomínat?

Při nákupu nového notebooku přemýšlejte také nad typem úložiště. Podstatná je nejenom jeho velikost, ale i použitý typ pevného disku. Plotnové disky HDD se vyznačují nižší cenou, avšak menší rychlostí. U moderních notebooků můžete počítat spíše s rychlejšími SSD disky. Výjimkou nejsou ani hybridní pevné disky SSHD.

Notebook může být pracovním, ale i zábavním nástrojem, ke kterému budete potřebovat připojit další monitory, tiskárnu, USB myš a jiné typy periferií. Z toho důvodu hraje důležitou roli také nezbytná konektivita. Menší notebooky jí obvykle nedisponují tolik na úkor rozměrů, kdežto větší notebooky nabízí konektorů více než dost. A jaké porty vám přijdou vhod?

  • RJ-45
  • HDMI, DisplayPort nebo VGA
  • USB porty – rychlejší varianty 3.0 a více
  • Čtečky paměťových karet
  • Kombinovaný audio konektor

Naprostou samozřejmostí je dnes použití technologie Bluetooth a Wifi, popřípadě můžete využít modely notebooků s možností vložení SIM karty. Naopak na ústupu jsou optické mechaniky. Vzhledem ke ztenčování většiny modelů je to zcela logické.

Nové notebooky lze pořídit bez operačního systému, popřípadě s ním. Systém se pak liší v závislosti na konkrétní technice.

  • Microsoft Windows
  • MacOS
  • Linux
  • ChromeOS

Díky tomu, že notebook je přenosným typem výpočetní techniky, je vhodné přihlížet také k délce provozu na baterii. O tom vypovídá jak kapacita akumulátoru, tak samotné používání notebooku. Nabízí se však možnosti pořízení vícečlánkových baterií.

{{::filter.name}}
{{filter.opened | iif : '▲' : '▼'}}
  • ({{option.countPlus}}{{option.occurencies}})
Více
Zobrazení katalogu:
 Galerie 1
 Galerie 2
 Seznam
Zobrazené ceny:
s DPH
Měna:
CZK

Stránka: 1/3

Stránka: 1/3