UPS - Záložní zdroje

UPS - prevence proti ztrátě dat

Zkratka UPS pochází (z anglického Uninterruptible Power Supply / Source a znamená v překladu "nepřerušitelný zdroj energie“. Je to zařízení, které zajišťuje souvislou dodávku elektřiny pro přístroje, které nesmějí být neočekávaně vypnuta nebo jsou náchylná na další problémy v rozvodné síti.

UPS není baterie

Záložní zdroj sice funguje na principu akumulátoru, ale není to jen baterie. UPS chrání připojené zařízení kromě úplného výpadku proudu i před abnormálními stavy napětí v distribuční síti, ať již jde o krátkodobý pokles napětí, napěťovou špičku, dlouhodobé podpětí, dlouhodobé přepětí, rušení, změnu frekvence, harmonické zkreslení nebo napěťové rázy.

Pomocí UPS lze chránit i datové přívody - telefonní linku nebo ethernetovou kabeláž. Vzhledem k tomu, že většina počítačů má síťové karty integrované na základní desce, na základní desce, může jakékoli zvýšené napětí poškodit tuto hlavní komponentu počítače.

Čím je nebezpečný výpadek proudu

Krize je přijít o data

Nejčastější příčinou ohrožení dat a jejich bezpečnosti nejsou počítačové viry ani hardwarové poruchy, ale právě výpadky napájení. V řadě případů navíc poruchy hardwaru pramení právě z poruch napájení.

Snaha o dosažení vyššího výkonu, která využívá u pevných disků ukládání dat do mezipaměti (cache) a až následného zápisu na samotný disk, má v případě výpadku proudu katastrofální důsledky. Data z mezipaměti jsou ztracena. Může to vést k poškození konzistence datového souboru a jeho následné ztrátě.

Důležité je ochránit i obyčejné pracovní stanice, které jsou nějakým způsobem specifické, například na nich běží nebo jsou instalovány aplikace, u kterých by při vypnutí "natvrdo" mohlo dojít k nepříjemné ztrátě. Většina kancelářských aplikací má funkci Autosave, která po restartu počítače nekorektně ukončené dokumenty obnoví. Riziko spočívá v případném poškození operačního systému spojeném s nutnou přeinstalací. Typicky v účetním oddělení, kde počítač disponuje např. softwarem pro komunikac s bankou, případně lokální databází pro účetní software, může neočkávané ukončení běhu způsobit velké problémy. Proto lze pro podobné případy pouze

Krátkodobé výpadky

Základní typy UPS pokryjí krátkodobé - ztráty napájení. Na některých místech dochází často k tzv. vteřinovým výpadkům. A je rovněž možné uložit práci a vypnout počítač.

Při používání záložního zdroje spolu s domácím počítačem e při výpadku proudu a zapnutém počítači nejjednoduší rychle zareagovat a dokončit právě rozpracované věci, uložit soubory a počítač vypnout. Lze se obejít bez propojení počítače s UPS pomocí signálního (USB) kabelu a speciálního software. Pokud však počítač zůstává zapnutý i v nepřítomnosti jeho správce, stojí nad tím zauvažovat, zda nenastavit automatické vypnutí počítače, pokud výpadek napájení trvá déle než ... Pokud používaná UPS umožňuje takovéto napojení pro konfiguraci k domácím účelům, postačí i podpora operačního sstému a je možné využít i hibernaci počítače.

Dlouhodobé výpadky

Jedná se o takový výpadek, který je delší než je schopen záložní zdroj pokrýt. Obvykle jsou sice výpadky kratší než 5 minut, ale jsou i jiné výjimky. Záleží na okolnostech a lokalitě. V rámci ČR jsou rozhodně oblasti, kde není spolehlivost dodávky proudu stoprocentní a i kdyby se měl dlouhodobý výpadek vyskytnout jednou do roka, stojí za to se na něj připravit.

V případě dlouhodobého výpadku je třeba zahájit včas vypínací sekvenci počítače nebo serveru. V podstatě lze postupovat podle dvou scénářů: Buď jde o co nejdelší dobu běhu systému a vypínání je zahájeno v době, kdy zbývá pouze určitý časový úsek, po který je schopna UPS běžet. Samozřejmě je třeba počítat s určitou rezervou. Nebo další možnost, pokud sází uživatel raději na jistotu, lze nastavit začátek vypínání v intervalu, který se začne odpočítávat od počátku běhu baterie. Řekněme, že poběží 10minutový interval, ve kterém budou uživatelé upozorněni, aby ukončili současnou zpráci a vypnuli svá zařízení.

Každý počítač či server se vypíná různě dlouhou dobu, proto nelze pevně určit jednotnou vypínací sekvenci. Mezi služby, které je vhodné ukončovat dříve patří služby poštovního či databázového serveru, případně účetní aplikace. Pokud by později došlo k optížím, jsou stěžejní služby databázového typu v bezpečí.

{{::filter.name}}
{{filter.opened | iif : '▲' : '▼'}}
  • ({{option.countPlus}}{{option.occurencies}})
Více
Zobrazení katalogu:
 Galerie 1
 Galerie 2
 Galerie 99
 Seznam
Zobrazené ceny:
s DPH
Měna:
CZK

Stránka: 1/11

Stránka: 1/11