Již jen dva měsíce máte na bezplatný přechod na nový operační systém Windows 10. Microsoft na svých stránkách upozorňuje, že bezplatný upgrade na nejnovější systém bude dostupný již jen do 29. července 2016.

V následujících řádcích vám vypíšeme, proč se vyplatí na nový systém přejít.

Ne vždy, to co je zdarma je výhodné. V případě nabídky od Microsoftu, ale nemáte co ztratit, ba naopak.

Pár důvodů proč:

  1. Získáte přístup k Microsoft Store s mnoha aplikacemi (některé aplikace již ani jiným způsobem není možné získat).
  2. Do budoucnosti budete mít neustále aktuální systém (Microsoft tvrdí, že již žádné další verze Windows nebudou, bude jen jedna jediná - navždy aktualizované Windows 10).
  3. Sjednocení a propojení funkcí s mobilními zařízeními od Microsoftu (do budoucna možná přijde i podpora konkurenčních platforem).
  4. Skvělá databáze ovladačů a samoinstalace (ve většině případů nehledáte CD s ovladači, vše se nainstaluje samo).
  5. Integrované funkce cloudového úložiště Onedrive, zprávy Skype, nový prohlížeč EDGE s novými možnostmi a zabezpečením (a další vylepšení jsou v plánu již tento rok v létě).
Pár tipů jak na to:
  1. Vždy je možné se vrátit zpět k původní verzi Windows 7. Doporučujeme původní systém zálohovat pomocí bitové kopie po instalaci, aktivaci systému a včetně všech ovladačů.
  2. Doporučujeme udělat čistou instalaci systému - obzvláště, pokud jste se stejně chystali na reinstalaci systému. Čistá instalace je lepší a mnohonásobně rychlejší (15 minut vs 3 hodiny).
  3. Málo kdo ví, že nemusíte žádat o upgrade, stačí vzít váš počítač s Windows 7/8 přímo přeinstalovat Windows 10 a zadat aktivační kód z původního štítku.

Otázka otázek, mám se bát, že můj starší počítač s Windows 7 přechod nezvládne?

I když výrobci za to ruku do ohně nedají a na svých stránkách informují, že nebyl váš model počítače testován. Naše zkušenosti hovoří o tom, že v drtivé většině případů, je přechod naprosto hladký a bezproblémový. Sám Microsoft na svých stránkách tvrdí, že "Windows 10 je navržený tak, aby byl kompatibilní s většinou zařízení a aplikací, které jsou v současnosti dostupné". A je pravda, že tam kde v originálu běžel Windows 7, Windows 10 běží stejně, někdy i maličko svižněji.

Mají Windows 10 nějaké vážné nedostatky?

Neznáme žádný důvod, který by nový systém v nějakém ohledu znevýhodňoval a vyplatilo se tak zůstat u předchozí verze. Pokud na vašem počítači běží svižně Windows 7 a pro Windows 10 jsou ve vašem případě dostupné ovladače, nepoužíváte žádný specializovaný software, nebo hardware - pak můžete bez obav přejít! Mezi lidmi je také rozšířeno mnoho mýtů o nestabilitě systému a o tom, že systém vás špehuje. Systém vás nebude o nic víc špehovat než předchozí verze Windows a určitě o mnoho méně, než to dělá systém Android od Googlu, který navíc nosíte neustále v kapse. Co se týká nestability, tak zde opět není žádný rozdíl od jiných verzí OS. Za problémy s nestabilitou počítače může například vadný disk, operační paměti, nebo přehřívání počítače - více naleznete v článku o často hlášených závadách.

Všechny počítače od LevnaPC která jsou vybavena licenčním štítkem Windows 7/8 umožňují dle licenčních podmínek bezplatný upgrade na nejnovější systém Windows 10. Tato možnost skončí již 29. července 2016. Pokud s nákupem nové techniky váháte, máte další důvod, proč neotálet. Samotná licence na nový systém často převyšuje hodnotu repasovaného počítače, nebo se jedná o 30-50% hodnoty celého zařízení.

Nejoblíbenější stanice pro domácnosti a malé kanceláře s podporou Windows 10:

Dell Optiplex 7010, 990, 780
HP Elite 8000, 7900, 7800



Nejoblíbenější notebooky pro domácnosti a malé kanceláře s podporou Windows 10:

Dell Lattitude e6520, e6420, e6320
Lenovo ThinkPad T520, T420, X220