Myši

Počítačová myš je ovládacím prvkem výpočetní techniky. Slouží primárně k ovládání grafického prostředí. Myš lze připojit ke stolnímu počítači, notebooku jako náhradu za touchpad či trackpoint, serveru, ale i k tabletu a ostatním zařízením. Výběr myši se odvíjí od několika technických parametrů.

Základní typy myší

Počítačové myši se liší svou velikostí, konstrukcí, celkovým vzhledem a množstvím ovládacích prvků. Záleží na tom, k čemu je myš využívána. Kromě nejběžnější kancelářské myši, která je cenově dostupná a použitelná pro kancelářské operace a standardní ovládání výpočetní techniky se můžete setkat i s jinými typy.

  • Cestovní myš – Důraz kladený především na malé rozměry. Obvykle je součástí notebooků.
  • Herní myš – Obsahuje řadu programovatelných tlačítek navíc. Má nadčasový vzhled a vyšší DPI.
  • Vertikální myš – Liší se především svou stavbou a náklonem. Využívají jí grafici nebo lidé trpící bolestmi zápěstí a předloktí.
  • Trackball – Speciální odnož klasické myši, kde hlavní pohyb zajišťuje otáčecí kulička.

Výjimkou nejsou ani upravené tvary myší vhodné pro leváky. Popřípadě speciální 3D myši určené k profesionální práci s grafickým obsahem. Dále to mohou být moderní dotykové myši nebo ty tiché, které se vyznačují velice tichým mechanismem tlačítek.

Technologie snímání

Důležitou roli při výběru myši hraje technologie snímání. Ta vypovídá o tom, jakým způsobem myš snímá povrch, po němž jezdí. Nejčastěji se setkáte se dvěma typy technologií.

  • Laserová myš – Ke snímání jsou využívány laserové diody.
  • Optická myš – Snímačem je senzor s LED diodami.

U počítačových myší se lze setkat i s řadou přidružených funkcí navíc. Je to například hyperscroll v podobě rychlejšího procházení zobrazeného obsahu při posunu kolečkem myši. Dále můžete přihlížet k odezvě. Ta je důležitá primárně u herních myší. Samotná citlivost je označována zkratkou DPI.

Drátové vs. bezdrátové myši

Posledním aspektem při výběru počítačové myši je způsob připojení k výpočetní technice. Volit můžete mezi dvěma variantami, z nichž každá má své klady a zápory.

  • Drátové připojení myši
  • Bezdrátové připojení myši

Drátové myši jsou cenově dostupnější a nabízí při ovládání rychlejší odezvu. Proto jim dávají přednost také hráči počítačových her. Z hlediska pohybu však můžete narazit na limitování v podání délky kabelu. Samotné připojení je obvykle řešeno prostřednictvím konektoru USB.

Bezdrátové myši jsou dražší. Na druhou stranu přináší velkou mobilitu. Jejich dosah je přes dvacet metrů. Bezdrátovou myš s konkrétním zařízením připojíte buď prostřednictvím Wifi nebo Bluetooth technologie. Bezdrátové myši lze navíc využívat u takových zařízení, jakými jsou mobilní telefony a tablety.

{{::filter.name}}
{{filter.opened | iif : '▲' : '▼'}}
  • ({{option.countPlus}}{{option.occurencies}})
Více
Zobrazení katalogu:
 Galerie 1
 Galerie 2
 Seznam
Zobrazené ceny:
s DPH
Měna:
CZK

Stránka: 1/2

Stránka: 1/2