Kabely k monitorům

Jestliže potřebujete propojit monitor s jakoukoliv výpočetní technikou, budou vám nápomocny kabely k monitorům. Ve své podstatě jde o datové neboli video kabely, skrze které je přenášen obraz. Některé kabely tohoto typu lze alternativně využít k propojení stolních počítačů a notebooků s televizory.

Typy kabelů k monitorům

Kabely k monitorům podléhají základnímu dělení. Volit můžete mezi analogovým a digitálním přenosem. První jmenovaná technologie je pochopitelně na ústupu. Každý typ konektoru se odlišuje svým fyzickým provedením a pojí se s ním příslušné vlastnosti.

  • VGA
  • DVI
  • DisplayPort
  • HDMI
  • Thunderbolt

VGA je typickým představitelem kabelu přenášejícího analogový signál. Patří k nejstarším používaným kabelům tohoto typu. Podporuje FHD rozlišení, tedy 1 920 x 1 024 pixelů. Jeho přednostní je nízká pořizovací cena. U nových typů zařízení a výpočetní techniky se s jeho podporou však nesetkáte.

DVI kabel je pozvolna na ústupu. V závislosti na volbě odpovídajícího typu kabelu dokáže přenášet analogový i digitální signál. Nabízí dostatečnou kvalitu obrazu a je rozšířený hlavně u osobní výpočetní techniky. Model pro přenos analogu i digitálu je označován jako DVI-I.

Kabel s konektorem DisplayPort je rozšířenější a ve verzi DisplayPort 1.3 podporuje i přenos 4K rozlišení při frekvenci 120 Hz. Dokáže kromě video signálu přenášet také zvukový signál. Poměrně široká zpětná kompatibilita se pojí s použitelností u většího množství zařízení. Slouží jako náhrada kabelu VGA a DVI.

HDMI kabel patří mezi moderní a současné kabely k monitorům. Tento kabel přenáší obraz ve vysoké kvalitě až 8K, včetně zvukového signálu. Neslouží sice pro oboustranný přenos, na druhou stranu může disponovat až 32 zvukovými kanály. Používány jsou různé verze HDMI kabelu od 1.4, přes 2.0 až po 2.1. Novodobý je i Thunderbolt kabel vyznačující se vysokými přenosovými rychlostmi.

Redukce na kabely k monitorům

Pokud budete využívat dvě zařízení, z nichž každé má na konci jiný video konektor, můžete zvolit kabel s odlišnými porty na koncích. Ty musí být pochopitelně kompatibilní. Výjimkou nejsou ani speciální redukce, s nimiž lze převést jeden typ konektoru na jiný.

{{::filter.name}}
{{filter.opened | iif : '▲' : '▼'}}
  • ({{option.countPlus}}{{option.occurencies}})
Více
Zobrazení katalogu:
 Galerie 1
 Galerie 2
 Seznam
Zobrazené ceny:
s DPH
Měna:
CZK

Stránka: 1/3

Stránka: 1/3