Klávesnice

Klávesnice je jedním z nepostradatelných doplňků výpočetní techniky. Ovládací prvek obsahující spoustu kláves, které slouží primárně k psaní a dalším operacím prováděným na počítači. Klávesnice obecně mají dvě skupiny kláves.

  • Alfanumerické klávesy s písmeny
  • Numerické klávesy s čísly

Typy klávesnic

Klávesnice se rozdělují podle toho, k jakým účelům slouží. Nejtypičtější jsou kancelářské klávesnice užívané pro práci s textem. V nabídce je má v podstatě každý výrobce tohoto příslušenství pro výpočetní techniku.

Alternativou jsou multimediální klávesnice obohacené o další funkční tlačítka. Těch lze využít například při přehrávání hudby, rychlejším ovládání hlasitosti a jiných operacích. Třetí skupinu tvoří herní klávesnice, které mohou disponovat barevným podsvícením, mají rychlejší odezvu, nadčasový design a řada kláves je využitelná právě při hraní počítačových her. Setkat se můžete i se speciálními klávesnicemi pro tablety.

Mechanické klávesnice

Důležitou roli při výběru klávesnice hraje nejenom rozložení kláves a její celkové provedení. Je to také typ kláves, respektive funkční mechanismus. Existují například chiclet klávesnice mnohdy označované jako ostrůvkové klávesnice. Za běžný standard jsou považovány membránové klávesnice. Mezi jejich kladné vlastnosti patří vyšší odolnost proti nečistotám uvnitř. Mnozí však volí i mechanické klávesnice.

Mezi klady mechanických klávesnic se řadí lepší hmatová odezva, minimální aktivační síla, ale i krátká aktivační vzdálenost. Pro některé účely používání jsou mechanické klávesnice, jako stvořené. V jejich případě záleží na tom, jaké jsou použity spínače.

  • Lineární spínače
  • Spínače s prokliklem
  • Taktilní spínače

Drátové vs. bezdrátové klávesnice

Při nákupu klávesnice je zapotřebí přihlížet také ke způsobu připojení. V tomto ohledu se nabízí dva typy klávesnic.

  • Drátové klávesnice
  • Bezdrátové klávesnice

U drátové klávesnice se nemusíte starat o žádné akumulátory potřebné pro provoz. Spolehnout se můžete na stoprocentní kompatibilitu s libovolnou výpočetní technikou. Tyto klávesnice jsou cenově dostupnější a mohou disponovat prodlouženým kabelem. Nejčastěji se připojují skrze port USB, tudíž je nutné počítat s volným konektorem v počítači.

Bezdrátové klávesnice nabízí větší volnost pohybu, protože za sebou nemusíte vláčet žádný kabel. Vedle mobility je to i možnost připojení klávesnice k vícero zařízením najednou. K propojení s počítačem se využívají dvě odlišné technologie – Bluetooth a Wifi.

Součástí vybraných klávesnic může být i pestré příslušenství, ať už jsou to nejrůznější podložky pod zápěstí, bezdrátové adaptéry a mnohé další.

{{::filter.name}}
{{filter.opened | iif : '▲' : '▼'}}
  • ({{option.countPlus}}{{option.occurencies}})
Více
Zobrazení katalogu:
 Galerie 1
 Galerie 2
 Seznam
Zobrazené ceny:
s DPH
Měna:
CZK

Stránka: 1/2

Stránka: 1/2