Paměti

Operační paměti RAM jsou využívané v rámci výpočetní techniky – stolní počítače, notebooky, servery. Zkratka RAM je spojením slov Random Access Memory, což prozrazuje samotné fungování těchto paměťových modulů. Poskytují prostor právě spuštěným aplikacím, čímž přispívají k rychlejším odezvám výpočetní techniky a zpracování výpočetních operací. RAM paměti neslouží k trvalému ukládání dat, jako je tomu například u pevných disků.

Typy operačních pamětí

Při výběru operačních pamětí hraje důležitou roli několik technických parametrů. Například o rychlosti vypovídá typ paměti RAM, s níž mimochodem souvisí i odlišné napájení.

  • Paměti DDR2 frekvence 400 MHz až 1 066 MHz.
  • Paměti DDR3 frekvence 800 MHz až 2 133 MHz.
  • Paměti DDR4 frekvence 2 133 MHz až 4 266 MHz.

Volba operační paměti se pojí i s provedením konkrétního paměťového modulu. Odlišné jsou paměti do stolních počítačů označované jako DIMM, jiné zase paměti do notebooků značené jako SO-DIMM.

Kapacita operační paměti

Není to pouze frekvence paměti RAM promítající se do celkové rychlosti výpočetní techniky. Ještě důležitější roli v celém procesu fungování sehrává kapacita operační paměti. Pro běžnou kancelářskou práci si vystačíte s kapacitou 4 GB. Pokud se při práci nechcete omezovat a zároveň vyžadujete výkon i v rámci nenáročných počítačových her, rozmezí 8 GB až 16 GB je ideální. Operační paměť o kapacitě nad 32 GB je potom vhodná pro náročné grafické práce, zpracování multimediálního obsahu, virtuální realitu a mnohé další.

U operačních pamětí neopomínejte ani na latenci, která prozrazuje celkový počet cyklů nezbytných pro zpracování souborů. S narůstající frekvencí operační paměti obvykle roste latence. Obecně je nižší latence výhodou.

{{::filter.name}}
{{filter.opened | iif : '▲' : '▼'}}
  • ({{option.countPlus}}{{option.occurencies}})
Více
Zobrazení katalogu:
 Galerie 1
 Galerie 2
 Seznam
Zobrazené ceny:
s DPH
Měna:
CZK

Stránka: 1/5

Stránka: 1/5