Tiskárny

Oddělení tiskáren

Tiskárny jsou dnes důležitým vybavením kanceláří i domácností. Tisknout je možné barevně, inkoustem, laserem, LED technologií. Dokonce je možné tisknout 3D objekty, které si vymodelujete na monitoru vašeho PC.

Důležité parametry pro výběr tiskárny

Formát tisku

Nejběžnější formátem pro domácí tisk je A4. Náročnější uživatelé mohou potřebovat A3. Tiskárny, které zvládnou tisk na větší formáty jsou pochopitelně dražší.

Rozlišení tisku - DPI

Tento parametr se skrývá za ukazateleme DPI. Dots per inch (DPI) je údaj určující, kolik obrazových bodů (pixelů) se vejde do délky jednoho palce. Jeden palec, anglicky inch, je 2,54 cm. Někdy se také užívá zkratky PPI, která znamená pixels per inch - pixely na palec.

Rozlišení se obvykle udává u tiskáren jako dvourozměrná veličina - například 1200 x 1200 dpi (hustotu bodů v řádku x hustota bodů ve sloupci). Nicméně objevuje se i údaj jeden - například 2400 dpi, což může být zavádějící, protože někteří výrobci uvádí vyšší z obou hodnot.

Platí, že s tiskárnou s vyšší hodnotou dpi dosáhnete lepšího (krásnějšího) výstupu. Pro běžný tisk je ale plně postačující rozlišení 600 dpi. Pro tisk fotografií je nutné rozlišení mnohem vyšší, doporučujeme alespoň 4800 x 1200 nebo pro 9600 x 2400.

Rychlost tisku

Tento parametr je vhodné zvažovat, pokud bude tiskárna využívána často a pro velké objemy tisku. Rychlost tisku tiskárny se udává ve stránkách (obvykle A4) vytištěných za minutu. Někdy se uvádí v anglické zkratce ppm (Pages per minute). Černobílý tisk je obvykle mnohem rychlejší než barevný. U inkoustových tiskáren je třeba brát tento údaj s rezervou, protože měření probíhá při nastavení nejnižší kvality tisku a standartně s pokrytím 5 %, což u tisku fotografií neodpovídá reálné situaci.

Laserové tiskárny jsou rychlejší než inkoustové, je použita jiná technologie. Rozdíl mezi rychlostí barevného a černobílého tisku není u laserových tiskáren příliš veliký a rychlost, kterou udává výrobce je odpovídající.

Konektivita tiskárny

Standardem je připojení přes USB konektor. Nicméně bychom doporučovali volit tiskárnu pro síťové připojení LAN a bezdrátových technologií jako je Wi-fi, nebo NFC. Díky síťovému připojení budete moci pohodlně tisknout nejen z počítače, ale také i z mobilních zařízení jako jsou telefony či tablety.

Další informace

Pokud byste rádi měli přehled o jednotlivých typech tiskáren, přečtěte si podrobný článek o základním rozdělení tiskáren.

Pokud sháníte levnější tiskárnu pro velkokapacitní tisk s levným provozem. Zkuste se podívat do nabídky repasovaných tiskáren.

{{::filter.name}}
{{filter.opened | iif : '▲' : '▼'}}
  • ({{option.countPlus}}{{option.occurencies}})
Více
Zobrazení katalogu:
 Galerie 1
 Galerie 2
 Seznam
Zobrazené ceny:
s DPH
Měna:
CZK

Stránka: 1/1
1

Lexmark 29S0898  MS431dn SFP HV SPR
 7 848,-
 7 848,-

HP DesignJet T630 36-in Printer
 48 758,-
 48 758,-

Stránka: 1/1
1